Globale rettigheder til mennesker med hjerneskader

Den verdensomspændende organisation World Stroke Organization har udformet et sæt globale rettigheder for mennesker med blodprop eller blødning i hjernen.
Senest opdateret: 08. marts kl. 07:32

Der er langt fra New York til New Delhi og fra København til Kuala Lumpur, men uanset hvor man befinder sig, og hvad ens økonomiske eller sociale situation er, bør man have ret til den bedste behandling, være velinformeret om symptomer og muligheder og modtage den støtte, man har brug for gennem hele forløbet.

Hjerneskaderamte og fagpersoner verden over i World Stroke Organization arbejder for at sikre globale rettigheder til de 17 millioner mennesker verden over, der hvert år bliver ramt af blodprop eller blødning i hjernen.

”Det handler om, at enhver helt basalt skal have ret til at modtage den bedste behandling, støtte, rehabilitering og hjælpemidler og om ret til at deltage i samfundet på lige vilkår uanset handicap”, siger Hjernesagens direktør Lise Beha Erichsen.

Danske ramte har hårdt brug for rettigheder

I vores del af verden kunne man få den tanke, at god behandling, information og den rigtige genoptræning og rehabilitering er givet, men det er desværre ikke altid tilfældet, understreger Lise Beha Erichsen:

”Det er klart, at der kan være nogle helt andre problemer for en patient i et fattigt land – kan man fx overhovedet komme til et hospital – men herhjemme er det indimellem også en kamp i strid modvind at få den rigtige behandling og støtte. Derfor er de her rettigheder bestemt også relevante i Danmark og resten af Vesten”, mener Lise Beha Erichsen.

Download dokumenterne

Global Stroke Bill of Rights (engelsk)

Globale rettigheder for apopleksiramte (dansk oversættelse)